marți, 7 martie 2017

VIDEO: Predica la Duminica Ortodoxiei - Ierom. Macarie Banu

 Predica pr. Macarie Banu de la schitul Oituz, jud. Bacau, la Duminica Ortodoxiei, 5 martie 2017.

11 comentarii:

  1. vai de voi si blogul vostru tot am zis ca sunteti vanduti da cu acest video ati confirmat asta. postarile preotilor adevarati nepomenitori si lupta lor cu eretici nu le afisati ci doar cu popi aserviti ereticilor. interesant este faptul ca pr Banu zice ca a oprit pomenirea da el indeamna mireni sa mearga la biserica unde este pomenit ereticii mare gresala si ratacire spune.

    Sf Teodor spune ca din mana preotului care pomeneste episcopul eretic sa nu te impartasesti.
    Atunci de ce sa merg la o Liturghie unde nu ma pot impartasi??????????

    Daca singura mea posibilitate (conform canoanelor) de a ma delimita de erezie, este aceea de a nu participa la liturghia unde e pomenit ierarhul eretic, atunci eu cum ma delimitez de erezie mergand la acea biserica???

    Schisma o fac semnatarii din Creta care nu fac pasul indarat nu cei care incearca sa se apere de erezie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi se pare normal sa meaga oamenii la biserica. Ce-ai vrea sa faca? sa mearga la adunarile sectare?sau unde sa mearga, la stilisti? sau la catolici? Nu vezi ce prostii vorbesti?Ce-ai vrea sa faca schisma ca sa fii tu multumit?...
      In ce priveste afirmatiile Sf Teodor Studitul iti spun ca aceasta nu este parerea Bisericii aprobata de sinoadele canonice, ci este doar o parere a sa personala. Poate nu stiai ca sf Teodor de care pomeneai a fost intr-o perioada in schisma, dar spre sfarsitul vietii si-a revenit.Din pacate ucenicii sai au ramas in schisma o perioada mai lunga.Vezi unde duc astfel de atitudini? Excesul de zel si pozitiile extreme ne "ajuta" sa intram in schisma. Tu asta cauti? Nu faci parte cumva din gruparea extremista a lui Vasile Vieru cu blogurile lui(Saccsiv, invatatura sfintilor parinti, ortodoxinfo etc.)care indeamna oamenii sa-si faca slujbele singuri acasa? Daca asa vedeti voi ortodoxia ma mir cum va mai rabda Dumnezeu in Biserica Lui.
      Nici eu nu sunt ecumenist, dar extremismul vostru nu face decat sminteala.

      Ștergere
    2. @ Andrei Danciu - In ce schisma a fost Sfantul Teodor Studitul?

      Afirmi: "dar spre sfarsitul vietii si-a revenit." Si-a revenit la ce?

      Sarpe viclean ce esti. Induci lumea in eroare spunand ca Sfantul Teodor a fost schismatic.

      Sa povestim pe scurt intamplarile nefericite care au dus la suferintele dumnezeiescului Teodor, egumenul Manastirii Studion:

      Imparatul Constantin al VI-lea (780-797) s-a casatorit cu amanta lui Teodota, dupa ce si-a inchis cu forta pe sotia lui Maria intr-o manastire. Nelegiuita casatorie a fost oficiata de preotul iconom Iosif de la Sfanta Sofia.

      Sfantul Teodor impreuna cu Sfantul Tarasie patriarhul (784-806), au mustrat cu indrazneala pe imparatul Constantin ca s-a despartit de sotie si a luat pe alta. Sfantul Tarasie a fost scos din scaunul sau,
      iar pe marele Teodor l-au batut si l-au exilat la Tesalonic.

      S-a intors din exil dupa ce imparatul Constantin si-a pierdut imparatia si a fost orbit in urma revoltei poporului. Mama lui Constantin, Irina a preluat conducerea imperiului iar Sfantul Tarasie a revenit si l-a caterisit pe Iosif si a intrat in comuniune cu Sfantul Teodor.

      In anul 802 logofatul Nichifor uzurpa tronul si devine imparat.
      Dupa moartea Sfantului Tarasie este ales Nichifor patriarh de catre imparatul care purta acelasi nume.

      Patriarhul Nichifor I (806-815) a convocat un sinod in anul 806 care l-a "reabilitat" pe Iosif, cel care a oficiat casatoria nelegiuita.
      In urma opozitiei ferme Sfantul Teodor e arestat impreuna cu fratele sau Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului in 808.

      In anul 809 patriarhul si imparatul convoaca un nou sinod (cunoscut mai tarziu sub numele de "adulterin") care ii condamna pe Sfantul Teodor si pe cei de un cuget cu el.

      Sfantul Teodor impreuna cu fratele lui sunt exilati si tinuti in regim aspru de inchisoare. In inchisoare Sfantul scrie o serie de scrisori despre adulterul imparatului, despre falsul sinod din 809 si despre necanonicitatea iconomului Iosif.

      In anul 811 imparatul Nichifor moare iar pe tron urca Mihail I Rangabe (811-813) iar Sfantul Teodor este chemat sa revina in Constantinopol
      Sfantul Teodor se impaca cu patriarhul, hotărârile sinodului din anul 809 anulate şi preotul Iosif excomunicat şi caterisit.

      Sa aperi dreapta credinta in fata puterii politice si bisericesti este schisma?

      Se poate numi schisma? A avut Sfantul Teodor cumva o pozitie gresita, schismatica?
      El a fost drept si a cugetat drept in ciuda opozitiei patriarhului si sinodului din vremea sa.

      Din cele de mai sus vedem ca patriarhii sau sinoadele nu sunt infailibile. Cand un patriarh sau un sinod greseste incalcand pravilele Sfintilor Parinti atunci datoria noastra este de a nu ii urma in greseala lor. Aceasta a facut si Sfantul Teodor.
      Aveti grija la oamenii rau-intentionati gen Andrei Danciu care batjocoresc viata si lucrarea unor mari sfinti acuzandu-i de schisma.

      https://www.scribd.com/doc/259039992/Dreapta-credinta-in-scrierile-Sfintilor-Parinti-vol1-pdf#scribd

      Ștergere
    3. Ioan, ce spui tu e adevarat, dar incomplet. Sf. Teodor nu a fost in schisma din motivul explicat de tine, ci din alt motiv. Andrei Danciu are dreptate. Te rog sa citesti cartea "Strajerii ortodoxiei" si la sfarsitul cartii vei vedea si despre schisma in care a fost Sf. Teodor Studitul o parte a vietii sale.

      Ștergere
  2. pentru comentul anterior imi cer scuze daca sant prea dur da ma enerveaza faptul ca postati asemenea aberatii si duceti lumea in eroare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Calea de mijloc a Sf. Parinti nu este aberatie.
      Ne aflam intradevar intre doua extreme periculoase schisma si erezia, unii vor sa ne scoata din Biserica iar ceilalti sa ne adoarma cu politica de colhoz in care nu-l mai gasim pe Hristos. Trebuie sa invatam sa luptam crestineste din BISERICA, NU DIN AFARA EI.

      Dupa ce ai convins pe cineva (de fapt Hristos l-a convins) sa stea in Biserica acum il trimiti din nou sa stea acasa? Sa nu mai impertasim copiii. bolnavii. batranii. sa nu mai inmormantam. botezam, conunam??

      Lasul leapada tot si fuge. Nu asta este solutia trebuie sa luptam cu ecumenistii desi este extrem de greu si sansele le va da numai bunul Dumnezeu.Roaga-te si discuta cu preotii ecumenisti cu argumentele Sf. Parinti sau ale omului simplu. dar cu bun simt. care nu vrea sa-si piarda Biserica si credinta strabuna. Cred ca daca un preot ar avea cel putin 20-30 de oameni care stiu ce este cu ei, adica sa-i spuna clar preotului ca trebuie sa renunte la ecumenism s-ar schimba ceva. Schimbarea nu este o noua secta care sa strige: nu te du la ei.

      Ștergere
  3. Sergiu Petrescu7 martie 2017 la 16:38

    Este cea mai corecta pozitie a unui nepomenitor. Stie sa pastreze exact granitele Bisericii fara sa cada in extreme. Nici schisma si nici erezia nu l-au invins.

    RăspundețiȘtergere
  4. Saccsiv a postat aceasta predica dandu-i o tenta conform principiilor lui extremiste de gandire. Pentru ca pr. Macarie nu impartaseste principiile extemiste ale lui Saccsiv si ortodoxinfo acestia s-au gandit sa-l catalogeze drept tradator si inselat. Realitatea e tocmai invers. Saccsiv este inselat pentru ca diavolul i-a intunecat mintea si a cazut in extreme, fiind aproape de schisma. Isi pune intrebarea: Macarie incotro? Iar raspunsul este simplu: Macarie nu paraseste Biserica ortodoxa canonica.
    Am pus si eu un comentariu la Saccsiv si ortodoxinfo in care am spus aceasta, dar vad ca nu vor sa mi-l publice. Sper ca voi sa mi-l publicati. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dorin, iti dam dreptate, am observat si noi ca Saccsiv acuza pe altii de tradare pentru a-si justifica atitudinea extemista. Facem insa si o rectificare: articolul a aparut pe ortodoxos.ro, nu pe ortodoxinfo. Inca ceva, Saccsiv inca nu si-a dat cu parerea, dar spune ca o va face in viitor. Prin faptul ca a incercat sa il defaimeze pe pr. Macarie prezentandu-l ca un tradator, doar pentru ca nu-i impartaseste conceptiile, este echivalent cu opinia sa personala despre acest subiect. Aceasta se practica pe blogul lui Saccsiv deoarece comentariile care au alte opinii decat ale sale nu sunt publicate.
    Sustinem intru totul pozitia pr. Macarie si consideram ca afirmatiile lipsite de temei teologic ale celor care spun ca pomenitorii nu au har sunt ireale. Prin aceasta predica pr. Macarie intra in bataia jignirilor si calomniilor extemistilor din dorinta sa de a pastra unitatea Bisericii, ferind-o de schisma.

    Marius Pop - responsabil redactie

    RăspundețiȘtergere
  6. pr. Theodor Zisis a oprit pomenirea, dar nu a recomandat oamenilor sa nu se impartaseasca la preoti pomenitori. Aceasta este o dovada de echilibru si dreapta socoteala. Pr. Macarie merge pe aceeasi linie. Nu se ia dupa extremistii din Romania, care ne indeamna sa nu mai mergem la biserici ca sa-si justifice devierile lor de la linia echilibrata pe care au avut-o la inceput, cand au oprit pomenirea.
    Unii nepomenitori din Romania, vazand ca nu mai au credinciosi, indeamna oamenii a nu mai mearga la biserici, ci sa mearga doar la ei. Ma bucur ca pr. Macarie nu face ca acestia, desi este nepomenitor, dar are discernamant, nu priveste problema in mod egoist.

    RăspundețiȘtergere
  7. viorica din Germania9 martie 2017 la 17:26

    Axios Macarios!

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.