miercuri, 1 octombrie 2014

Scurt istoric al manastirii de calugarite din Baytali – regiunea Odesa (Ucraina)



La o distanta de 200 km., nord de Odesa, este situat pitorescul sat Baytali. Pana in ziua de azi s-au pastrat numeroase legende si istorisiri despre acele timpuri de demult cand pe aceste meleaguri, in codrii desi de pe malul raului Tiligul se afla o manastire, infiintata pe la anul 1700. In ea se nevoiau si se rugau peste 300 de calugari si frati. Erau vremuri grele. Turcii jefuiau si nimiceau tot ce se afla in calea lor. N-a scapat de soarta tragica nici faimoasa manastire din Baytali.

Acum, nu se mai pastreaza nimic din vechea manastire. A ramas insa izvorul Maicii Domnului unde, de-a lungul veacurilor, n-au contenit sa vina credinciosii in taina, sa se roage, sa capete vindecare trupeasca si mangaiere sufleteasca. In anul 2009, aici la izvor, a fost zidita si sfintita o frumoasa capela cu scaldatoare in cinstea mult patimitorilor Mucenici, Tarul Nicolae al II-lea si familia sa.

Un alt odor scump ramas din acele timpuri este icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului “Odighitria” din Baytali (copie dupa icoana pictata de sf. Apostol Luca, numita “indrumatoarea”), cu o bogata si cutremuratoare istorie. Icoana, in fata careia, acum aproape 300 de ani, ardea necontenit candela rugaciunii monahilor din Baytali, a fost salvata printr-o minune dumnezeiasca  in acea noapte de cumplit macel. Icoana a fost tainuita de-a lungul vremii de catre diferiti monahi si credinciosi, pana cand vremurile au devenit prielnice pentru a fi scoasa din nou la iveala.

 Icoana s-a intors acasa la Baytali in 2005, prin bunavointa monahilor de la Manastirea “Sf. Pantelimon” din Odesa, unde fusese pastrata in ultimii ani. Dar icoana era innegrita de vreme si nu se mai desluseau decat ichii Maicii Domnului. Incercarea de restaurare cu ajutorul unui pictor a esuat, acesta n-a reusit sa faca nimic. Insa mai tarziu, dupa multe rugaciuni facute in fata ei, icoana a inceput sa se innoiasca in chip minunat. Rand pe rand, au aparut culori vii care au conturat si au refacut prin minune dumnezeiasca, infatisarea si stralucirea icoanei de odinioara, ea putand fi din nou admirata in toata frumusetea ei, fara ca vreo mana de om sa fi intervenit in aceasta sfanta lucrare. 

Multe minuni s-au petrecut si se petrec datorita acestei sfinte icoane. Foarte multe familii au dobandit copii in urma rugaciunii la icoana Maicii Domnului  din Baytali. Au avut loc tamaduiri miraculoase, inclusiv de cancer. O fata tintuita la pat de ani de zile, s-a ridicat dintr-o data in picioare dupa ce mama ei s-a rugat o noapte intreaga in fata icoanei iar in copil din Chisinau pierdut fara speranta, de peste sase luni de zile, a fost gasit imediat dupa ce s-au facut rugaciuni la icoana. Nenumarate sunt minunile pe care Maica Domnului le-a facut, prin aceasta icoana a sa, pentru cei necajiti si aflati in nevoi, iar oamenii nu inceteaza a-i multumi, inclusiv prin odoarele de pret pe care le lasa in dar la icoana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.