marți, 11 septembrie 2012

Zvonuri din culisele episcopului Sofronie Drincec de la Oradea şi ascensiunea sa la Banat

Că mitropolitul Banatului și-a depus demisia nu e o noutate. Ne surprinde insă modul în care a făcut-o. De ce? Ce se va intâmpla cu el după ce va fi înlăturat? Asta depinde si de cine îi va lua locul! Nu aprobăm tendințele exagerat de ecumeniste ale IPS Nicolae dar nici nu putem spune că ne bucurăm de retragerea sa atâta timp cât ar putea avea o soartă asemănătoare cu a PS Ioan Mihălțan care, asemenea mitropolitului, a trebuit să se retragă în condiții dubioase. Cine se ascunde în spatele acestor „tactici” arhiereşti rămâne să vedem după felul în care vor decurge lucrurile. Salvarea vârstnicului mitropolit a fost neaprobarea demisiei de catre patriarh. Pentru PS Sofronie amanarea retragerii demisiei ierarhului banatean e o posibilitate cu mai mari sanse de viitor, in cazul in care ar mai trai macar doi ani.

Zvonurile care circulau într-o perioadă în eparhia Oradiei aducea o speranţă preoţilor bihoreni de a scăpa de actualul episcop, venind în locul său altul mai omenos şi mai cu frică de Dumnezeu. Persoanele apropiate episcopului ortodox din Ungaria răspândeau zvonul că PS Sofronie va ajunge în curând mitropolit la Banat, iar în locul său va veni la Oradea episcopul Siluan de la Gyula. Alte zvonuri, pornite de la mănăstirea Izbuc, vesteau bihorenilor că, după plecarea PS Sofronie la Timişoara, locul său va fi precedat de actualul exarh şi stareţ al mănăstirii Izbuc, Mihail Tărău Bujor. Cert este că actualul stareţ de la Izbuc ar face pentru PS Sofronie orice compromis i s-ar cere doar să îl lase în locul său la Oradea. În urmă cu câţiva ani, la catedrala episcopală, se zvonea că pr. Antim Oprea (ridicat de PS Sofronie la rangul de arhimandrit) va merge arhiereu vicar la Arad ca de acolo să susţină plecarea lui Sofronie la Timişoara. Acest lucru nu a mai avut loc deoarece cei de la Arad au aflat de „moralitatea” lui Antim şi distracţiile lui cu studentele în discotecile orădene.

Pe lângă zvonurile de ascensiuni în ranguri menţionate mai sus, mai mult sau mai puţin fondate, prin Timişoara se mai vorbeşte că PS Paisie îl va susţine pe Sofronie la Banat, ca la rândul său, Sofronie să îi lase locul la Oradea. Se pare că fiecare speră la un scaun mai comod şi avansare în ranguri în timp ce, de omul simplu la prea puţini le pasă. Mai mizerabil decat în lumea politicului.

Zvonul că PS Sofronie va ajunge la Banat circulă în Bihor încă de la venirea sa la Oradea. Când a fost instalat a spus că va locui sub acelasi acoperis cu PS Ioan Mihălţan si a venit in Oradea din dragoste pentru bihoreni: „nu am venit pentru a pleca din această eparhie” - spunea cu cinci ani în urmă tânărul ierarh. Timpul a dovedit ca episcopul nu a fost sincer cu proprii preoti si enoriasi de pe seama carora duce o viata de lux. De PS Ioan s-a scăpat uşor, iar averea episcopiei orădene a tocat-o satisfăcându-şi poftele, fără nici cea mai mică reţinere sau mustrare de conştiinţă justificându-şi modul de viaţă spunând că e un călugăr atipic şi: „...nu trebuie să mă judecaţi sau să vă smintiţi. Trebuie să mă înţelegeţi că sunt gurmand. Asta e o boală ca oricare alta”.

Eram de faţă la prima conferinţă a PS Sofronie susţinută la Oradea, organizată de ASCOR la universitate, când la intrarea ierarhului în sală a fost întâmpinat de preotul Gheorghe Nemeş (pe atunci la biserica albastră din cartierul Rogerius). Acesta l-a felicitat pentru ocuparea scaunului de episcop la Oradea spunându-i: „Ne bucurăm că aţi venit printre noi şi vă fom fi alături în toată această perioadă de tranzacţie spre Banat”. De unde stia pr. Nemeş de dorinţa episcopului Sofronie de a ajunge la Banat si cum de era atât de sigur de cele afirmate? Unii spun că ar face parte din aceeasi lojă. Cert este că, cele afirmate de pr. Nemeş în urmă cu cinci ani, azi tind să devină realitate. Cel puţin spre acolo se tinde. Ierarhul orădean speră că mai marele BOR să ţină seama şi de darurile „modeste” făcute de când e episcop la Oradea.

O adeverire a zvonurilor emise de subalternii PS Sofronie ne face să credem că situaţia în sinodul BOR e tristă. Dacă PS Sofronie va ajunge la Banat, e clar că masoneria are putere de decizie în sinod. Pentru noi orădenii ar fi o bucurie, dar în acelaşi timp ne întristăm de confraţii noştri din Timişoara. Ştim ce îi aşteaptă.

PS Sofronie aştepta de mult timp momentul ieşirii din schemă a IPS Nicolae sperând că la „porunca patriarhului” se poate face o excepţie la regula celor şapte ani de stat într-o eparhie. Se mai pare că patriarhul Daniel are obligaţii mai mari faţă de PS Ioan Sălăjan şi PS Casian Crăciun care l-au susţinut în cursa pentru patriarhie în concurenţa cu IPS Bartolomeu Anania.

Indiferent care ar fi dorinţa noastră sau a confratilor ortodocsi din Banat soarta nu noi o decidem. Cărţile se joacă în cabinetul patriarhului Daniel şi în culisele politicianismului ateu din România. Nouă ne rămâne doar să acceptăm situaţia şi eventual să ne mai plângem amarul.

ing. Nicolae Farcas, Oradea

Despre acest subiect s-a scris si in presa locala: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/sofronie-du-te-cum-isi-pregateste-episcopul-avansarea-ca-mitropolit-102907.html#show_comment

7 comentarii:

  1. Mihail spera dar primeste ce au primit si altii care i-au slugarnicit lui Sofroniu. S-a folosit de multi sa isi atinga scopurile si dupa aceea le-au dat plata... bine meritata...

    RăspundețiȘtergere
  2. DOAMNE DUMNEZEUL NOSTRU TE RUGAM AJUTA-I PE PREOTII NOSTRI ORTODOXI SA LUCREZE CAT MAI MULT LA SUFLETELE NOASTRE DE PACATOSI CE SUNTEM...
    <<<>>>>>>

    RăspundețiȘtergere
  3. IAR PE NOI PACATOSII DOAMNE AJUTA-NE, SA PUTEM UMPLE BISERICILE , CA AVEM TOTUSI MULTE SI SA AVEM PUTERE SA CEREM MILA SI INDURARE PENTRU PACATELE NOASTRE DE ZI CU ZI SI SA FACEM FRONT COMUN CU PREOTII PENTRU A NE RUGA CAT MAI MULT PENTRU TARISOARA NOASTRA DRAGA, PENTRU LUMEA ACEASTA, CA VRASMASUL SA NU AIBA PUTERE.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce naiva esti Floarea! Nu sti cine este acest Sofronie! pe acest om nu-l intereseaza rugaciunea. Nu vezi ce chip intunecat are? uita-te la ce viata duce si te vei convinge. Din pacate omul acesta face o lucrare demonica. Cam asa sunt toti cei promovati politic in functiile ierarhice. Sa ne rugam sa scapam de el. Singura noastra sansa e Banatul. Da, ducasa odata.

    RăspundețiȘtergere
  5. bine bine da .. cum ramane cu semenii nostrii care sunt in necunostinta si nu isi dau seama cu adevarat cine este si ce face cu adevarat acest episcop.
    Oameni in varsta sau care nu stiu adevarul il intalnesc pe la biserici, pe unde apare ...pe la hramuri sau cu alte ocazii si ce incantati sunt ca au intalnit un episcop !!!!
    Oare ce e de facut pentru a sti adevarul si acei oameni simpli care nu sunt la curent cu toate prostiile pe care le fac conducatorii nostrii pe drumul mantuirii, fiindca multa lume traieste atunci in inselare(ori din Bihor ori daca va pleca in Banat) ??????

    RăspundețiȘtergere
  6. As dori sa spun doar cateva cuvinte despre Staretul Manastirii Izbuc.Sunt din zona si merg destul de des la manastire.In ultimii ani s-au facut lucruri bune la manastire si merge din ce in ce mai multa lume pentru a asculta cuvintele pline de iubire ale Parintelui Staret care ne patrund pana in adancul sufletului si ne da putere sa mergem mai departe in aceste vremuri grele.Toate discutiile acestea despre functii cred ca nu au ce cauta aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e baiat rau dar s-a cam manjit cu cei din preajma sa, cu sefii sai care l-au facut sa devina ca ei. Din pacte a cam uitat de unde a pornit.
      Goana dupa functii e o realitate crunta in episcopia bihoreana din care nu e exclus nici acest staret. Un om cu frica de Dumnezeu nu poate face parte din staful unui ierarh ca Sofronie Drincec.
      Daca spui ca esti din zona, poate ne spui ce masina are cuviosul staret. Daca nu stii, iti spun eu. Are un Santa Fee Q7. De unde bani? Din salarul lui? Altii nu au ce sa le dea la copii de mancare si trebuie sa plateasca taxe la popi in timp ce popa Mihail traieste in lux. Nu e cu nimic mai bun ca cel caruia ii slujeste, acelui episcop plin de ifose si figuri. Fi linistit, de fatada toti sunt buni, dar dupa ce stai umpic intre ei te convingi ca e altfel. Am lucrat la Izbuc cativa ani si m-am convins de multe.

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.