joi, 22 martie 2012

Canoanele Bisericii Ortodoxe si importanta lor in viata duhovniceasca

Canoanele sunt carma Bisericii.

Primele canoane in Biserica Ortodoxa au fost statornicite de catre Sfintii Apostoli la Sinodul Apostolic de la Ierusalim din Anul 50. Acest sinod a fost prezidat de Sf. Ap. Iacov.

Canoanele au rolul de a pastra o randuiala echilibrata a fiecaruia in parte si a intregii Biserici. Ele sunt randuite in perfecta concordanta cu invatatura Sfintei Scripturi.

Cei care le-au respectat, au avut o viata duhovniceasca imbunatatita, iar care le-au ignorat sau denigrat, au cazut in hulirea celor sfinte. Nerespectarea canoanelor bisericesti au avut urmari grele ca: schisma, erezia, obisnuinta cu pacatul, neoranduiala (haosul), imixtiuni interne, apostazie etc.

Au fost create pentru vindecarea sufletelor noastre si pentru pastrarea bunei randuieli a Bisericii. Aplicarea lor se stabileste de duhovnic in functie de cainta fiecaruia in parte. Ele nu se aplica dupa sablon, ci in functie de puterea fiecaruia de a le putea duce duhovniceste.

Canoanele admistritative si cele dogmatice nu sunt discutabile (modificabile), ele se aplica asa cum au fost statornicite.

Ceea ce Sfintii Parinti au hotarat la Sinoade, Dumnezeu a confirmat in mod concret cum a fost si in cazul datei Pastilor si a venirii Sfintei Lumini de la Mormantul Mantuitorului.

Toti sfintii au respectat canoanele Bisericii. Noi trebuie sa-i luam ca model de viata pe sfinti.

Adrian Coman

Accesand linkul de mai jos puteti audia o predica despre importanta canoanelor in viata duhovniceasca din Postul Pastilor anul 2012.

http://www.trilulilu.ro/muzica-traditionala/parintele-eftimie-canoanele-bisericii-si-randuiala

Canoanele Bisericii Ortodoxe (on line):

http://www.resurse-ortodoxe.ro/ortodox/canoanele-bisericii-ortodoxe/

http://comptepv.typepad.fr/canonice/2009/07/canoanele-bisericii-ortodoxe-1.html

Carti scanate:

Canoanele Bisericii Ortodoxe (Ioan Floca): http://www.scribd.com/doc/54891954/Canoanele-Bisericii-Ortodoxe

Pidalionul: http://www.scribd.com/doc/2122526/1-Pidalionul-Canoanele-Bisericii-Ortodoxe-Romane

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.